Podologie

DOC Hoorn is een praktijk voor podo-posturaal-,podologische fysio- en manueeltherapie, waarbij het accent de laatste tien jaar verschoven is naar het maken van verschillende soorten steun en correctie zooltjes. Zowel op biomechanische als neuroreflectoire basis. Aanvankelijk slechts als hulpmiddel om de behandelinterval tussen de verschillende sessies manueeltherapie te verlengen. Mensen die voorheen 2 a 3 maal per jaar een of twee behandelingen manueeltherapie nodig hadden konden hierdoor volstaan met eens in de 2 a 3 jaar. Dit is een forse winst mn omdat je eigenlijk zo min mogelijk aan een wervelkolom wilt trekken en duwen.

In de loop der tijd werd de vraag naar steun en correctie zooltjes steeds groter tgv de mond tot mond reclame van tevreden klanten zodat de manueeltherapie een steeds kleine gedeelte van de praktijkvoering werd.

Eind jaren negentig kwamen dan ook de eerste verzoeken om in schoenwinkels een spreekuur te houden en Smit schoenen was daar een van.

Henk Buddingh’ de therapeut van het DOC heeft inmiddels jaren ervaring opgebouwd met het houden van spreekuren voor de moeilijke voet en allerlei soorten klachten die daaruit voort kunnen vloeien. Het zijn dan niet alleen voet en rugklachten maar ook heup, (zelf vooral) knieklachten en in wat mindere mate nek/hoofdpijnklachten die een directe relatie hebben tot standafwijkingen van de voeten.

Bij een consult worden uw klachten besproken en gekeken of daar een relatie is met de positie van de voeten. Voettypologie en belasting wordt bekeken op de podobaroscoop

 

Afhankelijk van uw klachtenpatroon, voettype en eventueel uw schoeisel wordt er een keuze gemaakt wat voor soort zooltje voor u het meest geschikt is.

 

Op bovenstaande foto’s ziet u twee heel verschillende voettype en belastingpatronen. Het soort zooltje dat hierbij gemaakt wordt is dan ook heel verschillend.

Voorbeelden van verschillende soorten zooltjes ziet u hieronder (de zooltjes horen niet specifiek bij deze voeten maar zijn voorbeelden) in verschillende fase van productie

Bij het DOC worden meerdere soorten zooltjes gemaakt en van een combinatie van verschillende materialen. Een zooltje voor een hielspoor moet weer anders gemaakt worden dan voor knieklachten of een “doorgezakte voorvoet”. Ook piekbelastingen, eeltpitten ed vragen weer om variatie in het maken van de daarvoor bestemde zooltjes.

 

Klachten van bv wervelkolom of knie en heupgewrichten bij een relatief goede voet vragen ook weer om een andere benadering. Hierbij is het soms veel beter om een zooltje te maken die alleen maar kleine verandering in houding en balans probeert te bewerkstelligen ( de Bourdiol methodiek). Dit vereist weer een andere aanpak en soort zooltje en aanmeetmethode.

 

Ook voor kinderen worden weer heel andere zooltjes gemaakt( niet afgebeeld). De kindervoet is tot ongeveer 12 jarige leeftijd nog volop in ontwikkeling en een zooltje hier dient die ontwikkeling vooral te stimuleren en niet de voet dom weg te ondersteunen.

Bij diabetici en mensen met reuma worden ook weer andere eisen aan het te fabriceren zooltje gesteld.

In alle situaties kunnen wij een volledig op maat gemaakt zooltje voor onze klanten produceren. De verschillende onderdelen van de zooltjes worden elk afzonderlijk gevormd en uiteindelijk wordt het geheel op en aan elkaar verlijmd en afgedekt met leer zodat elke voet optimaal gecorrigeerd of ondersteund cq ontlast wordt.

Iedere 4e vrijdag van de maand is er een spreekuur bij Smit schoenen waar u terecht kunt met vragen over voetklachten, correctiezooltjes aan te laten meten en informatie op te doen over de relatie tussen uw voetenstand/problemen, lopen en uw klachten van bv knie, heup en wervelkolom.

Als u een afspraak maakt bij Smit schoenen betaald u geen consultkosten. Dit is altijd gratis en vrijblijvend.

Voor het maken van een afspraak belt u met Smit schoenen.